Search

Een wade

Een wade, of lijkwade, is een doek van wol, zijde, katoen of linnen, waarin een overledene begraven of gecremeerd kan worden. In de oudheid, en nog steeds in veel culturen, een geliefde manier van afscheid nemen. Een wade brengt immers het lichaam dichterbij; contouren blijven zichtbaar en de zachte textuur van de stof nodigen uit tot aanraken. Bovendien kan een wade voor nabestaanden een manier zijn om de overledene iets persoonlijks en bijzonders mee te geven.

Een wade is niet voor iedereen. In onze westerse cultuur hebben wij een zekere afstand tot de dood gecreƫerd, een wade vergroot de intimiteit en zal daarom niet bij ieder afscheid passen. Toch is er een groeiende behoefte aan het zelf vormgeven van het ritueel. House of Shrouds is er voor hen die deze wens hebben; om het ritueel persoonlijker en mooier te maken.

Persoonlijk afscheid

Een wade geeft alle ruimte om het gebruik ervan naar eigen wens aan te passen. U kunt er voor kiezen de wade open te laten en elke dag een beetje verder te sluiten. Uitvaartbegeleiders kunnen hierin bijstaan of dit voor u verzorgen. Ook bij leven kan de doek al in gebruik worden genomen. Als deken, decoratie of sprei, ter voorbereiding op wat komen gaat. Zo persoonlijk als de doek, zo persoonlijk ook de omgang ermee.

Een wade
X